Korruptisztáni barangolások: Korrumpálható embertípusok

Az első írásomban bemutattam milyen egyszerű a részévé válni ennek a világnak. A továbbiakban a részletekre fogok koncentrálni. Persze senki ne várjon konkrétumokat, hiszen még része vagyok a rendszernek, de igyekezni fogok a lehető legtöbb folyamatot, megoldást, trükköt bemutatni. A mai téma nagyon is fontos. Ez pedig a korrumpálható embertípusok. Fontos megismerni illetve leginkább kiismerni őket, ha úgy döntöttünk, hogy ezt az utat választjuk, hiszen tőlük függ a megélhetésünk. Nem szeretnék azonban szót ejteni azokról az emberekről akik elítélik az üzletkötés ezen formáját, hiszen minden tiszteletem az övék, de rájuk nem érdemes szót pazarolni. Ők csak simán jó, de legalábbis becsületes emberek. Minket most a másik oldal érdekel.

Eddigi tapasztalataim alapján 3 fő csoportot különböztetek meg. Igyekszem majd minden esetben leírni a legszembetűnőbb tulajdonságokat, az előnyöket, hátrányokat, hogy ne csak felismerni legyen könnyebb őket, hanem megérteni is. 

A Bélák:

Az előző cikkben nem volt véletlen a névválasztás. Ő bizony kőkemény Béla volt. Szóval a Bélák. A legegyszerűbb csoport, de mégsem őket kedvelem a legjobban a három közül. Pont ezért nem, mert ahogy írtam végletesen egyszerűek. Ők azok akik minden esetben határozott elképzelésekkel és céllal érkeznek egy megbeszélésre. Nem zökkenti ki őket, ha nem az ő forgatókönyvük valósul meg, de ne is várjuk, hogy sokáig fent tudjuk majd tartani a figyelmüket, ha elfogy az érdemi mondandó. Nincs kertelés és beszélgetés a családról. Tények vannak. 

Ilyen tény általában az ár is. Mármint ugye az ő áruk. (Nyugodjatok meg, ez bizony nem csak pénz lehet, de erről majd később). Ezt a legtöbb Béla saját maga határozza meg egy tudatosan előkészített és a legnagyobb bizonnyal félreérthető kérdés formájában. Vagy egy szintén tudatosan előkészített és félreérthető kijelentéssel dobja fel a labdát és várja, hogy lecsapd (ilyet olvashattatok az előző cikkben). Ami nagyon fontos! Mindegy melyik utat választja. Amikor az ominózus szavak kijönnek a száján, folyamatosan tartja a szemkontaktust! Ez 110%. Ennek pedig egyszerű a magyarázata. Ahogy írtam a Bélák határozottak. Nem fognak könyörögni. Elmondták amit akartak és a borzolt szemöldökös kis nézésükkel jócskán nyomatékosították, hogy igen itt bizony arról van szó amiről szó van. Szóval, ha elszalasztod a pillanatot már nem nagyon lesz több esélyed. Hidd el nagyon ritka, hogy valaki konkrétan a szemedbe mondja, hogy mi a helyzet. Ez egy ilyen világ. Figyelni kell a jelekre.

A Bélák előnyei:

 • Határozottak. Nincs felesleges duma. Rengeteg időt spórolsz velük
 • Korrekt módon kötnek üzletet. Ha kezet fogtatok a meló a tiéd.
 • Soha nem hátrálnak ki a “kis üzletetekből”. Nekik ez egész egyszerűen nem illegális.
 • Minden esetben figyelembe veszik a képviselt cég érdekeit is. Nekik szemetet soha nem fogsz eladni, bármi is legyen az ellentételezés (ez persze a cég részéről előnyös tulajdonság, de fontos szempont, ezért itt a helye)

A Bélák hátrányai:

 • Ha elsőre rossz az ajánlatod, akkor nem biztos hogy többször szóba állnak veled
 • Őket egy percig sem tartod sakkban azzal, hogy bármikor is “lefizetted” őket

A Sunnyogók:

Ez a legproblémásabb csoport. És persze belőlük van a legtöbb. Minden szempontból őket utálja a legtöbb kollégám. A Sunnyugóval a legnehezebb szót érteni. Persze nem azért mert hülye, hanem mert azt várja, hogy udvarolj neki. És ami a legszomorúbb, hogy nem is mindig tudja, hogy pontosan mit akar. Ezek az egyedek a szakmai tapasztalatukat, de legalábbis a cégüknél elfoglalt pozíciójukat egy “kicsit” talán túlértékelik. Minden esetben sok a duma. Igyekeznek már a kérdéseikkel elhitetni veled, hogy ők bizony értenek a termékeidhez és rengeteg dolgot tudnak a témában ami befolyásolhatja az üzlet megvalósulását, vagy a végül kialkudott árat. És ez az a pont ahol van értelme nőnek lenni a szakmában.

 Az udvarlás nem egyszerű folyamat, de tanulható. Az azonban, hogy milyen jelzéseket ad a másik fél, ha szeretne valamit? Ezt vagy megfigyeled otthon a csajodon, vagy pszihológiát tanulsz, vagy egyszerűen nő vagy és tudod. Nekem szerencsére megadatott az utóbbi. 

Hihetetlen, hogy milyen rengeteg egyezés van egy érzelmi kapcsolatra vágyó nő és egy gazdasági kötelékre hajtó férfi viselkedésében. Ezt pedig egyetlen dolog eredményezi. Nem akarjátok kimondani azt, amit igazából mind a ketten akartok, mert nem vagytok biztosak benne, hogy a másik is azt akarja, amit ti. Csak rójátok a köröket és várjátok, hogy egyszer csak megtörténjen. De kimondani talán soha nem fogja egyik fél sem, mert akkor elmúlik a varázs.

Na és akkor itt jön az egyik legfontosabb dolog. Mert hát ugye amiről itt beszélünk az nem annyira legális. Ez persze félelmet generál, ami pedig azt eredményezi, hogy ők bizony nem stófolják fel az árat, nem beszélnek róla feleslegesen. (Minden másról tovább is rengeteget, de az innentől már csak a kívülállókat megnyugtató terelés). Kapnak egy ajánlatot és többségében le is csapnak rá, hiszen ha alkudoznának még a végén olyan mélyen belekeverednének, hogy a saját lelkiismeretükkel sem tudnának elszámolni.

A Sunnyogók előnyei:

 • olcsóak
 • rengetegen vannak, így ha rájuk specializálódsz simán megélsz belőlük
 • ha nem olyan erős a terméked akkor is van esélyed

A Sunnyogók hátrányai:

 • borzalmasan időigényesek
 • végül sok esetben vissza táncolnak, mert tartanak a törvényi fennakadásoktól

A Noobok:


Na és akkor itt vannak a kedvenceim. Az igazi amatőr brigád. Velük szó szerint imádok együtt dolgozni. Hiszen ők azok, akik idő előtt kaptak lehetőséget üzletkötésre. Őszintén szólva szerintem túl sok cég hagyja, hogy egyébb stratégiai/szakmai beszerző híján, amatőrök kössenek üzletet a nevükben. Ez lehet egy mezei mérnök, akit most szalajtottak az egyetemről, de sok esetben idős (sajnálom, hogy ezt mondtom) máshonnan kiszuperált alkalmazott, aki a felettesei szerint akkor nem okoz a leginkább gondot, ha rendelget ezt-azt.

 Ezek az emberek akkor is inni fogják a szavaidat, ha szemetet árulsz. Hiszen a szuperközhelyes “innovatív technológia” és “egyedüliként a piacon” kifejezésekkel fel is keltetted az érdeklődésüket. A tapasztalatuk hiánya miatt nem nehéz megtalálni velük a közös pontot. Ha pedig megvan, csak közölni kell velük a kölcsönös együttműködés kölcsönösen jövedelmező részleit. Persze nyilvánvaló lesz a törvényenkívüliség, de ha természetes nuygalommal adod elő, ők azt fogják érezni, hogy most bizony két legyet ütnek egy csapásra. 

Itt pedig be is indult a saját gyártású és teljesen abszurd MLM rendszered. Egy olyan rendszer, ahol a vásárlód bizony ezer százalékon teper érted. Mert neki annál nagyobb a haszna minél jobban fekszik a terméked a cégüknél. Ez a kapcsolat persze nem növekedhet túl sokáig a saját cégén belül és megszületnek a kéreletlen, de hasznos ajánlások. Beszervezi a haverokat más cégeknél, meggyőzve őket (helyetted) a termék magas minőségéről és hasznosságáról. A jutalék persze az övé marad, de ezzel semmi baj, mert szépen lassan azt érzi, hogy barátok vagytok. Emiatt pedig még többet dolgozik neked.

 Tudom, hogy nem szép dolog kihasználni ezeket az emberek és kövezzetek meg érte, de számomra akkor is nagyon szórakoztató.

A Noobok előnyei:

 • Egyszerűek mint a bot
 • Olcsóak
 • Stabil bevételi forrást jelentenek
 • Szórakoztató velük dolgozni

A Noobok hátrányai:

 • Sajnos ők is ki szoktak farolni az üzletből, ha féltik a bőrüket
 • Jellemzően kis értékű projektek tartoznak hozzájuk

Ez lenne tehát a 3 fő embertípus akikkel eddig sikerült üzletet kötnöm. A kivételes esetek megérnek még egy pár szót, de így is elég hosszúra nyúlt ez a cikk, így őket majd egy későbbi írásomban részletezem. Addig is minden jót kívánok Korruptisztánból!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük