Hogyan inspirálta a Csillagok háborúja a robotizációt?

„Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…”
De mennyire is messzi ez a múltbéli jövőkép?

 A Csillagok háborúja univerzumának technológiai fejlesztései fantasztikus dolgoknak tűnhetnek. Míg a Halálcsillagok, a droid seregek és a repülő csillagvadászok továbbra is csak hollywoodi alkotások, a valódi robotika epikus előrelépéseket tett azóta, hogy a IV. epizód debütált 1977-ben (természetesen akkor még csak az eredeti “Csillagok háborúja” címmel).

 Noha a filmeket a fantázia ihlette, a Csillagok háborúja rengeteg mechanikus alkotása mégis párhuzamos fejlődést valósít meg a való életben. Valójában a Csillagok háborúja betekintést nyújthat a robotika jövőjébe és annak pozitív hatásaiba (a droid inváziók mellett természetesen).

 A robotizáció a modern gyártás egyre gyakoribb jellemzője. Kevesen tudják, de a jelenleg létező robotok 90%-a ipari felhasználásra készült. A robotizált automatizálás minden évben költséghatékonyabbá és hatékonyabbá válik, tehát egyértelmű, hogy a robotika jövője nagyobb jelenlétet fog ellátni a gyártásban. De az embereknek valóban aggódniuk kell munkájuk miatt?

 Nem ritka az a félelem, hogy a robotok végül felváltják az embereket (vagy akár forradalmat robbanthatnak és átvehetik az irányítást a galaxis felett). Sajnos az emberek több mint 70% -a tart attól, hogy a robotok „átveszik az életüket” és az alapvető feladatokban helyettesítik majd őket.

 Én azonban úgy gondolom, hogy a robotika térhódítását üdvözölni kell és a legkisebb mértékben sem szabad tartani tőle. Persze vannak olyan feladatok, amelyeket a robotok az automatizálás révén kiváltanak, de a robotok valójában több munkahelyet teremtenek és segítenek az embereknek. A Csillagok háborúja egy jó példa arra, hogy az emberek és a robotok közötti kapcsolat a jövőben hogyan nézhet majd ki.

 George Lucas univerzuma telis tele van robotokkal, ám ezek az embereket sokkal inkább segítik, mint sem helyettesítik őket. Például C-3PO-t diplomáciai droidnak alkották meg, hogy segítse a fajok közötti kommunikációt és etikettet. R2D2 és a BB-8 „asztromech droidok”, amelyeket űrhajók karbantartására fejlesztettek ki és útmutatásaikkal segítik az emberi pilótákat. A Csillagok háborúja példáinak többsége a droidok és az emberek kapcsolatát mutatja be, nem pedig a helyettesítésünket. Az emberekre (és a persze többi fajra) továbbra is támaszkodnak munkájuk során.

 A franchise azon részeiben, ahol a robotok helyettesítik az embereket, sokszor szélsőséges veszélyhelyzetben van rájuk szükség, például a droid seregek vagy a DLC-13 bányász droidok, akik lávát bányásznak a Mustafar bolygón. A robotok azért vannak ott, hogy lehetővé tegyék olyan feladatok elvégzését, amelyek jelentős veszélyt jelentenének az egészségre.

 Ez igaz a robotika jövőjére is a gyártásban. Manapság a fejlett gyártóüzemekben természetes, hogy csúcstechnológiát alkalmaznak a folyamatok javítására. Robotok segítik az általános biztonságot és hatékonyságot. A kollaboratív, emberekkel való kölcsönhatásra tervezett robotok átvállalják az összeszerelő sorok unalmas feladatait, miközben a munkavállalókat is védik és megszabadítják őket az unalmas és monoton feladatoktól, hogy olyan új készségeket tanulhassanak, mint a programozás vagy éppen a robotok karbantartása. Arról nem is beszélve, hogy pihenés vagy megszakítás nélkül a nap 24 órájában képesek üzemelni. Vezérlésük rendkívül pontos és megismételhető mozgásokat tesz lehetővé a sérüléstől való legkisebb félelem nélkül.

 A gyártásban alkalmazott robottechnológia nyilvánvalóan az életünk részévé vált, de az is nyilvánvaló, hogy a robotizálás a munkahely teremtés, a munkavállalók védelme és a gyártók nagyobb hatékonysága révén pozitívan formálja az ipart. A félelem helyett támogatnunk kell ezeket a törekvéseket, hiszen elképzelhetetlen mennyiségű innováció rejlik még ebben a technológiában és rengeteg reményt és segítséget rejt magában az emberek számára a mindennapokban. Úgy gondolom, hogy ha a robotokkal való élet úgy néz ki, mint a Csillagok háborúja, akkor fényes jövő előtt állunk.

Sky89 (vendégszerző)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük