Íme a világ 2020-ig megépülő legmagasabb épületei

A világon eddig több mint száz épület éri el a 300 méteres (kb. az Eiffel-torony magassága) magasságot. Az építőipar ezeket az épületeket a szupermagas kategóriába sorolja. Ám ezt a kategóriát hamarosan kinövik a felhőkarcolók, így megalkották a “megatall”, jobb magyar fordítás híján rendkívül magas kategóriát. Ebbe az elit csoportba azok az épületek tartoznak, amelyek magasabbak 600 méternél. Jelenleg 3 épület alkotja a kategóriát: a dubaji Burj Kalifa, a kínai Shanghai Torony és a szaúd-arábiai Makkah Royal Clock Tower Hotel. Lent a jelenleg felépült és 2020-ig felépülő 600 m-nél magasabb felhőkarcolókat soroljuk fel.

1. Ping An International Finance Centre, Kína – építés alatt
Az építés alatt álló 600 méter magas felhőkarcoló, 115 emeletes lesz a kínai Schenzen városban. A befejezés tervezett ideje 2015-ről 2016-ra csúszott. A komplexumban egy 66 emeletes szállodát terveznek. Ha az építkezés 2016-ban befejeződik, akkor átmenetileg ez lesz a negyedik legmagasabb épület a világon, listánk többi épületének átadása után pedig a hetedik helyre csúszik.

2. Makkah Royal Clock Tower Hotel, Szaúd-Arábia – felépült
A 601 méter magas hotel Szaúd-Arábiában, Mekka városában található, és az épületegyüttes egyben a legnagyobb óratorony is a világon. Az épületet 2012-ben adták át. A várra emlékeztető épületegyüttes egy domb tetején áll, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a híres Nagy Mecsetre. A torony tetején található hatalmas óra már az épülettől huszonöt kilométernyire is kirajzolódik. A jelenleg harmadik legmagasabb épület 2020-ra a hatodik helyre csúszik vissza.

3. Shanghai Torony, Kína – felépült
Az épületet 2015-ben adták át, magassága 632 m. Jelenleg ez a legmagasabb épület Kínában, és a második legmagasabb a világon. Ha megépül listánk összes épülete, akkor az ötödik legmagasabb felhőkarcoló lesz.

4. Wuhan Greenland Center, Kína – építés alatt
A 119 emeletes 636 m magas vegyes használatú torony, a kínai Vuhanban épül. 2011 júniusában az Adrian Smith + Gordon Gill Architects és Thornton Tomasetti nyerték el az vállalkozást a torony megépítésére. Az épület tervezett átadása 2018, megépültekor a harmadik legmagasabb épület lesz, egészen addig, amíg a Signature Tower le nem taszítja a dobogóról.

5. Signature Tower, Indonézia – tervezés alatt
A 638 m magas épületet az indonéziai Jakartában tervezik megépíteni. A jelenleg még csak tervezett épületet 2020-ban tervezik átadni, és a világ harmadik legmagasabb épülete lesz.

6. Burj Kalifa, Egyesült Arab Emírségek – felépült
A Burdzs Kalifa (magyarul: Kalifa-torony) az egyesült arab emírségekbeli Dubajban épült fel 2010-re. Jelenleg a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával. Az építési költségei mintegy 1,5 milliárd USA dollárt kóstálnak, 900 lakás található benne, aminek még csak a fele kelt el. Az épület egy csodálatos park kellős közepén magasodik, és a tetején természetesen kilátó is van. 2018-ra az épület visszacsúszik a második helyre, a tervezett Kingdom Tower mögé.

7. Kingdom Tower, Szaúd-Arábia – építés alatt
A Kingdom Tower (Királyság torony) vagy korábbi nevén Mile-High Tower, (vagyis Mérföld magas torony) a szaúd-arábiai Dzsiddában épül, tervezett magassága elképesztő 1000 m. Ez lesz a központja és az első fázisa a 20 milliárd dollárba kerülő Királyságvárosnak, amely a Vörös-tenger mentén Dzsidda északi oldalán fekszik. Ha a tervek szerint kész lesz, a torony soha nem látott magasságot ér el és ez lesz a világ legmagasabb épülete, valamint az első szerkezet, amely eléri az egy kilométeres magasságot. A tornyot eredetileg 1,6 km (1 mérföld) magasra tervezték, de a földrajzi terület nem bizonyult megfelelőnek ami kibírta volna az épület magasságát. A fenti videóban erről a toronyról láthatunk összefoglalót.

forrás: Popular Science magazin

popsci_logo

Ha tetszett a cikk oszd meg,

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Vagy kommentelj